NASA, Perseverance’ın Mars’ta hareket ederken çıkardığı sesleri yayınladı.

NASA, Mars’da bulunan Perseverance aracının altı metal tekerleğinden çıkan sesi kaydetti.

Mars’a şimdiye kadar gönderilen ilk mikrofon Nasa’nın geliştirdiği Perseverance aracının üzerinde bulunuyor. Mars seslerini kaydeden mikrofonun, Perseverance’ın 18 Şubat’ta Mars’a inişi sırasında sesleri kaydetmesi gerekiyordu fakat kayıtlar, bilgisayarında saklanmak üzere sesi sayısallaştırma sistemdeki arıza nedeniyle kaybolmuştu. Ama mikrofon hala çalışıyor! Perseverance, Mars topraklarında ilerlerken çıkarttığı sesi kaydedebildi.

Gezginin alüminyum jantları yaklaşık 20,7 inç (52,5 santimetre) çapında. NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet Tahrik Laboratuvarı’nda kıdemli bir mühendis olan Vandi Verma, “Resimleri gördüklerinde pek çok insan tekerleklerin metal olduğunu anlamıyor” dedi. “Bu tekerlekler kayaların üzerinde sürerken, aslında çok gürültülü.”. Saatte 152 metre yol alabilen Perseverance aracının 7 Mart’ta yaklaşık 27 metrelik bir sürüş sırasında metal tekerleklerinden çıkan ses başarıyla kaydedildi.

NASA, sesin iki versiyonunu yayınladı;

-90 saniyelik bir dosya arka plandaki gürültüyü filtrelemek için işlenmiş.

 

-Ayrıca 16 dakikalık ham ( arka plan gürültüsü filtrelenmemiş ) ses dosyası.

Ses dalgaları Mars’ta, Dünya’dakinden çok daha farklı yol alır. Mars atmosferi, deniz seviyesindeki Dünya atmosferinin kalınlığının yüzde 1’inden daha azdır. Atmosfer Dünya’dakinin aksine nitrojen ve oksijenden değil, karbondioksitten oluşur.

Yer ekipleri, ileride Perseverance’ın mikrofonlarını kullanarak, keşif aracının kaya örneklerini ortaya çıkaran sondajının sesini kaydetmeyi umuyor.

 

Mars ilginizi çekiyorsa Mars posterlerimize göz atabilirsiniz;

NASA Mars Posteri

 

NASA Mars Posteri – 2

0

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sepet

loader
Made by webmind.work turkey